2019-10-09

Zsinagógára támadtak Németországban, járókelők az áldozataik

A Facebook cenzúrázza a jobboldali híreket! Egy MEGOSZTÁSSAL Te is segíthetsz ezt megváltoztatni!

Kézigránátot hajítottak az egyik helyi zsinagógára, támadás érte a zsidó temetőt és az egyik török büfét is is. Eddig két halottról és több sebesültről szólnak a tudósítások. Bővített hír.


Lövöldözés volt szerdán a németországi Halle városában, a helyi rendőrség első adatai szerint ketten meghaltak. Szász-Anhalt tartományi város rendőrsége közölte, hogy a feltételezett elkövetők autóval menekültek el a helyszínről. Szemtanúk szerint az egyik elkövető harctéri öltözetben volt, és gépkarabély volt nála. Kicsivel később elfogtak egy embert a támadással összefüggésben – írták a hatóságok a Twitteren. A rendőrség azt kérte, hogy mindenki maradjon az otthonában vagy menjen biztonságos helyre. Halle főpályaudvarát lezárták. A városvezetés bevezette az ámokfutások esetére rendszeresített intézkedéseket, kijárási tilalommal járó rendkívüli helyzetet hirdettek és válságkezelő stábot állítottak össze.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

A Bild című lap a hírportálján azt írta, hogy a támadók egy zsinagógánál nyitottak tüzet, és kézigránátot hajítottak egy zsidó temetőre – ezeket az információkat a rendőrség nem erősítette meg. A lövöldözők elmenekültek, de a rendőrség üldözőbe vette őket, és a várostól mintegy tíz kilométerre keletre, Wiedersdorf településnél tűzpárbaj tört ki közöttük.

A Der Spiegel című hírmagazin értesülése szerint a támadók legalább ketten voltak, és megpróbáltak bejutni a városi zsinagógába, ahol éppen 70-80 hívő ünnepelte az engesztelés napját, azaz a jóm-kipúrt. A zsinagóga biztonságáról gondoskodó erők „ellenálltak a támadásnak” – fogalmazott Max Privorotzki, a hallei zsidó közösség vezetője a hírmagazin hírportálján (Spiegel Online) közölt beszámolóban.


A támadók a sikertelen kísérlet után autóval elmenekültek, majd később szétváltak. Egyikük taxival menekült tovább, őt sikerült még azelőtt elfogni, hogy kijutott volna a térségből elvezető autópályára. Később egy másik külvárosból, a Hallétól ugyancsak keletre fekvő Landsbergből is lövöldözést jeleztek. Több hírportál szerint egy török büfét is megtámadtak. Erről ír a Der Spiegel is, információja szerint az egyik halálos áldozat, egy férfi a büfében vesztette életét. A másik áldozat egy nő, a zsidó temetőnél lőtték le, a nyílt utcán.

Az engesztelés napja a legszentebb, bűnbánó imákkal töltött zsidó főünnep. Izraelben ekkor gyakorlatilag megáll az élet a zsidó naptár szerint a keddi naplementétől a szerdai naplementéig. Az engesztelés napja a bűnbánat és a megbocsátás ideje, amikor Isten feljegyzi az élet könyvébe azoknak a zsidóknak a nevét, akik az új esztendőben is élhetnek.

A hallei támadás pontos indítékát egyelőre nem tudni. A rendőrség arra kért mindenkit, hogy tartózkodjon a találgatásoktól az üggyel kapcsolatban.

Frissítés: “pszichológiai zavarok” (tehát muszlim elkövetők) helyett szélsőjobboldali szál

A német szövetségi ügyészség karlsruhei szóvivője szerda délután azt mondta: elegendő bizonyítékuk van arra, hogy a támadók kapcsolatban állnak a német szélsőjobboldali körökkel.

Egy szemtanú arról beszélt, hogy az egyik fegyveres megpróbált bejutni a zsidó temetőbe is. Többször rálőtt puskával és gépkarabéllyal az ajtóra, majd több gránátot is dobott a temető bejáratához. A szemtanú elmondása szerint ekkor halt meg a másik áldozat, egy lány, aki a villamosmegálló felől érkezett ebbe az irányba. A DPA német hírügynökség úgy értesült, hogy az egyik fegyveres saját készítésű robbanószerkezetet is elhelyezett a zsinagóga előtt.

A támadók többféle fegyvert használtak. Az egyiknél egy eredetileg csak riasztó patronok használatára alkalmas, feltehetően utólag átalakított PPSH géppisztoly is volt (ehhez hasonlót használtak a szovjet katonák a második világháborúban).

A hallei zsidó közösség rabbija a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt mondta: a támadásban nem sérült meg és nem halt meg a helyi zsidó közösség egyetlen tagja sem. A sérültek és halálos áldozatok járókelők voltak.

A Halle és Lipcse között fekvő Wiedersdorfból is tűzpárbajról érkezett jelentés. A mentők egy vérző embert szállítottak el mentőhelikopterrel. A Bild úgy tudja: a sérült egy taxis, akinek a menekülő fegyveresek el akarták vinni az autóját. A településen egy nő is megsérült, akit mentőautóval szállítottak kórházba. Wiedersdorfot teljesen lezárta a rendőrség.

A Leipziger Volkszeitung azt írja: a fegyveresek a taxival menekültek tovább az A9-es autópályán és a B91-es úton Zeitz felé, de autójukkal karamboloztak. A rendőrség ekkor tudta elfogni egyiküket. A férfi megsérült, a kórházban meg kellett operálni.

Az elfogott emberről a Frankfurter Allgemeine Zeitung azt írja: egy “fehér bőrű németről” van szó. (Ezek szerint vannak fekete bőrű németek is – a szerk.) Az ügy szálai a németországi Szász-Anhalt tartományban található Burgenlandkreisbe vezetnek. Egy ember továbbmenekült. A rendőrség nagy erőkkel keresi.

(MTI – Index nyomán)

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...
[sg_popup id="3" event="onload"][/sg_popup] [sg_popup id="1" event="onload"][/sg_popup] [sg_popup id=4] [sg_popup id="4" event="onload"][/sg_popup]