2019-07-13

Újabb terrortámadásra készülhet az Iszlám Állam Európában

A Facebook cenzúrázza a jobboldali híreket! Egy MEGOSZTÁSSAL Te is segíthetsz ezt megváltoztatni!

Újabb támadásokra készülhet az Iszlám Állam terrorszervezet Európában, miután kiszorult a Közel-Keletről – figyelmeztet egy amerikai kutatóintézet. Szakértőik szerint a következő merényletsorozat véresebb lehet még a 2015-ös párizsi terrortámadásnál is, amelyben százharmincheten haltak meg, és több mint négyszázan megsebesültek.

Az Iszlám Állam egyik utolsó bástyáját tavaly év végén foglalták el az amerikai katonák Szíriában. A terrorszervezet több nagyvárost is megszállt az országban az elmúlt években. Idén márciusban az amerikai támogatású kurd-arab Szíriai Demokratikus Erők végül bejelentette, hogy sikerült legyőzni a szervezetet.

Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy a szervezet egykori harcosai mind a Közel-Keleten bujkálnak – fogalmazott Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1 Unió28 című műsorában. Titkosszolgálati információk ugyanis azt jelzik, hogy tízezernél is több potenciális terrorista lehet Európában, akik az illegális bevándorlással érkeztek a kontinensre.

Mint mondta, az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország komoly csapásokat hajtott végre Szíriában az elmúlt években, és az Iszlám Állam úgynevezett „fészkét” sikerült felszámolni. Titkosszolgálati jelentések azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy Európában és Európa határainál, valamint a Közel-Keleten is több ezrével vannak az Iszlám Államhoz tartozó potenciális terroristák – hangsúlyozta. Hozzátette, belga, francia és német titkosszolgálati jelentések arra hívják fel a figyelmet, hogy akár több mint tízezer potenciális terrorista is lehet ezekben az országokban.

Újabb merényletsorozatokra készülhetnek

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

Az Institute for the Study of War úgy látja, az Iszlám Állam újabb merényletsorozatra készülhet Európában. A szervezet célja, hogy visszafoglalja szíriai területét, másrészt terrortámadásokkal akarja felhívni a figyelmet arra, hogy a vezér, Abu Bakr al-Bagdadi életben van.

Januárban a Fülöp-szigeteken robbantott a terrorszervezet, csaknem harmincan haltak meg, Srí Lankán pedig áprilisban hajtott végre több merényletet, amelyekben kétszáznál is többen veszítették életüket. A támadás fő célpontjai a keresztények voltak.

A terrorveszély tulajdonképpen hosszú ideje fennáll Európában, és állandó kockázatként mindig ráirányul a figyelem – jelentette ki Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Ez a veszély nyáron még jobban felértékelődik, hiszen az európaiak szeretnek különböző egzotikus országokba, akár Afrikába vagy a Közel-Keletre utazni, és ott rendszeresen történtek és történnek támadások mind a mai napig.

Nem sikerült a terrort felszámolni

Véleménye szerint ez azt üzeni, hogy nem sikerült a terrort felszámolni európai szinten, és annak a kockázatát világszinten sem sikerült megszüntetni. Az Iszlám Állam még mindig aktív, és jól látható az is, hogy rejtélyes módon mindig rendelkezik megfelelő pénzösszegekkel és támogatással ahhoz, hogy újraszervezze az erőit – fűzte hozzá.

Az amerikai kutatóintézet azt is megállapította, hogy mivel csak lassan tudták visszaszorítani az Iszlám Államot, a terrorszervezetnek volt ideje elrejteni a több száz millió dolláros vagyonát – erről beszélt Farkas Örs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója. Szerinte a három éven keresztül fennálló Iszlám Állam képes volt fosztogatással és rablással vagyonhoz jutni.

Hiradó.hu

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...
[sg_popup id="3" event="onload"][/sg_popup] [sg_popup id="1" event="onload"][/sg_popup] [sg_popup id=4] [sg_popup id="4" event="onload"][/sg_popup]