2019-08-10

Szél Bernadett legújabb víziója szerint a magyarok megkínozzák a menekülteket

A Facebook cenzúrázza a jobboldali híreket! Egy MEGOSZTÁSSAL Te is segíthetsz ezt megváltoztatni!

A magyar kormány bűnözőként bánik a menekültekkel, akiket meg is kínoznak – ezt a fantasztikus következtetést vonta le a 168 Óra Szél Bernadett beszámolója alapján. A lap szerint a menekültek ártatlan emberek, akiknek egyetlen „bűnük”, hogy el kellett hagyniuk hazájukat, itt pedig újabb keserves kínokat kell átélniük és még éheztetik is őket. Az ombudsman határozottan visszautasította a vádakat.

A 20. század második felének egyik legfontosabb civilizációs vívmánya, hogy először az ENSZ Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatában, majd az Európai Unió Alapjogi chartája kimondta, hogy senkit nem lehet kínzásnak, embertelen vagy megalázó bánásmódnak alávetni – írja a 168 Óra. Mindezt azért tarthatták fontosnak megemlíteni, mert bizony a Magyarország által is ratifikált nemzetközi egyezmények egyértelműen leszögezik, hogy még a tömeggyilkosokat is megilleti az emberhez méltó bánásmód, “az, hogy tetteik felett ne a népharag, a személyes indulat vagy az egyéni bosszúvágy, hanem az igazságszolgáltatás mondjon ítéletet”. A 168 Óra szerint ugyanis hazánkban megalázzák és megkínozzák a menekülteket, ez pedig tarthatatlan és ellentmond minden nemzetközi szerződésnek.

Pedig a menekültek ártatlan emberek, akiknek egyetlen „bűnük”, hogy el kellett hagyniuk hazájukat a pusztító háború, az éhínség, a tomboló embertelenség miatt. Nálunk azonban a hatóságok, a kormány utasításának megfelelően, úgy bánnak a menekülőkkel, ahogyan bűnözőkkel sem szabadna, jóllehet a menedékkérők 60 százaléka gyermek.

A sajtószabadságuktól megfosztott magyarországi balliberális média egyik zászlóshajójának számító 168 Óra ezután részletesen kifejti, hogy menedékjogi kérelmük elbírálásáig a migránsokat

szögesdróttal körülvett konténerekben tartják rabságban 

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

és mindössze néhány négyzetméter jut egy-egy emberre, nyáron meleg, télen pedig hideg van. Az orvosi ellátás és a táplálkozás nem megfelelő, a menedékkérőket a tranzitzónán belül is fegyveres őrök kísérik egyik helyről a másikra. A hollywoodi forgatókönyvekre hajazó leírás szerint azokat, akiknek menedékkérelmét első fokon elutasították, éheztetéssel próbálják rávenni, hogy elhagyják a tábort, és visszatérjenek Szerbiába, annak ellenére hogy a szerb hatóságok egyértelműen közölték, egyetlen menekültet sem fogadnak vissza.

Az “atombiztos” információkat pedig az egykoron miniszterelnöki babérokra pályázó, ám csúfos vereséget szenvedő Szél Bernadett osztotta meg a sajtóval, amin aztán a 168 Órának sikerült is egy jót rugóznia. Egyelőre rejtély, hogy miért nem tűnt fel nekik, hogy a Szél által elmondottak többször is ellentmondásosak. Ilyen például az, hogy az állítólagosan éheztetett gyerekek kekszet és üdítőt fogyasztanak az árnyékban. Amúgy pedig felháborító, hogy fegyveres őrök vigyáznak rájuk.

A már-már thrillerre hajazó leírás itt kezd csak igazán izgalmassá válni: ha egy gyerek megpróbál kicsempészni éheztetett szüleinek is egy kis kekszet, akkor azt arra kényszerítik, hogy a kekszdarabokat a szemétbe dobja. “Ez pedig emberkínzás”– jelenti ki a lap, hozzátéve, hogy a magyar kormány szerint nincsen szó semmilyen éheztetésről, “ami viszont hazug és bicskanyitogatóan cinikus” állítás. De ezzel még mindig nem ért véget a történet, a 168 Óra megfejtette azt is, hogy mivel az állam nem hajlandó emberségesen bánni a menekültekkel, ez a magatartás elkerülhetetlenül normává válik azok körében is, akik a menekülteket őrzik és ellátják, tehát az őrök is gyűlölik az ártatlan menekülteket. Egyelőre nem tudni, hogy a tranzitzónában szolgálatot teljesítő állomány tagjai miként vélekednek arról, hogy embertelen bánásmóddal és gyűlölködéssel vádolta meg őket a 168 Óra. A teljes cikk itt olvasható.

Az ombudsman szerint nem igaz, amit Szél Bernadett állít

Székely László ombudsman tapasztalata szerint a tranzitzónában nem éheztetnek menekülteket. Az alapvető jogok biztosa Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kérdésére azt válaszolta, hogy ottjártakor a raktárak polcai tele voltak tartós élelmiszerrel.

Szél szerint 2018 augusztusa óta 14 esetben összesen 23 embernek nem adtak enni a magyar hatóságok a tranzitzónában. A politikus feljelentést is tett hivatali visszaélés, közfeladati helyzettel visszaélés, és testi sértés megalapozott gyanúja miatt.

Székely László válaszában azt írta, hogy látogatásakor 76 személy volt a tranzitzónában, megnézte a lakószobákat, a gyerekszobát, az orvosi rendelőt, a foglalkoztató helyiséget, a mosókonyhát, a szanitációs helyiséget, az étkezőt, a raktárakat és a nyitott családi tereket. Az ombudsman mindent rendben talált, a raktárban a polcok pedig tele voltak tartós élelmiszerrel.

Az élelmiszerraktárban polcokon rendszerezve tárolták azokat a tartós élelmiszereket, például tej, gyümölcs, gyümölcslé, édességek, stb., melyeket a napi élelmiszeradagon túlmenően osztottak ki a külföldieknek. A napi élelmezés részét képező hidegcsomagot és meleg ételt a Szegedi Fegyház és Börtön konyhája készíti elő, és a büntetés-végrehajtási intézet naponta szállítja a tranzitzónába. Látogatásom idején is érkezett egy ilyen szállítmány, így magam is meggyőződhettem arról, hogy a büntetés-végrehajtási intézet konyhája ügyelt arra, hogy ne sértse meg a tranzitzónában elhelyezett emberek vallásának előírásait, illetve kulturális szokásait. Az élelem bőséges, sőt, adott esetben a civil körülmények között szokásos adagoknál is nagyobb mennyiségű volt.”

Székely hozzátette, hogy a közös konyhában hűtő és rezsó is a menedékkérők rendelkezésére állt, az élelem mennyiségére vagy minőségére pedig nem jeleztek panaszt se neki, se munkatársainak. Közölte azt is, hogy kísérő nélküli kiskorú, kiutasított menedékkérő nem volt a zónában. Válaszát azzal zárta, hogy az ombudsman által kezdeményezett intézkedések, illetve javaslatai nem kötelező érvényűek, így a kormány menekültügyi, illetve idegenrendészeti politikájának alakításába nincs lehetősége beavatkozni – írta a hvg.

Fotó: PS/Horváth Péter Gyula

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...
[sg_popup id="3" event="onload"][/sg_popup] [sg_popup id="1" event="onload"][/sg_popup] [sg_popup id=4] [sg_popup id="4" event="onload"][/sg_popup]