2019-07-11

“Nem a robbanás a borzalom, hanem az utóhatás” – interjú Craig Mazinnel, a Csernobil sorozat kreátorával

A Facebook cenzúrázza a jobboldali híreket! Egy MEGOSZTÁSSAL Te is segíthetsz ezt megváltoztatni!

A hatalmas sikerű HBO-széria írója és executive producere elárulja, mely történetek valódiak a sorozatban, miért harapott rá a témára, és miért érvényes metafora ma Csernobil.

– Honnan jött az ötlet, hogy a Csernobil lesz a következő munkája?

– Öt évvel ezelőtt olvastam egy cikket. Egy újabb szigetelő réteg létrehozásáról szólt, amit a csernobili erőmű fölé terveztek. Úgy láttam, hogy akárcsak mindenki más, tudom, hogy Csernobilban robbanás történt, de a legtöbb ember nem tudja, miért. Akárcsak jómagam. Ez meg is lepett, így elkezdtem olvasni Csernobilról. Két tény azonnal szembeötlött. Az első az volt, hogy a robbanás éjszakáján biztonsági tesztet hajtottak végre.

Craig Mazin

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

Az jutott eszembe, micsoda irónia: épp egy biztonsági teszt robbant fel egy atomreaktort. A másik szembeötlő tény az volt, hogy a tűz eloltásáért, az eltakarításért és az okok megállapításáért felelős ember két évvel a robbanás napja után öngyilkos lett. Minél többet olvastam, annál több történetet fedeztem fel.

Csaknem feldolgozhatatlan mennyiségű sokkoló, brutálisan árulkodó és inspiráló történet halmozódott fel előttem. Drámai gazdagságú anyagban kellett rendet tennem, hogy elmesélhessem a történetet, amely az ember legjobb és legrosszabb oldaláról árulkodik.

– Minden történetet el tudott mesélni?

– Nem. Számos alkalommal szinte hihetetlen volt, ami a valóságban történt. Ha ezt fikcióként írtam volna meg, az emberek azonnal jelezték volna, hogy ez nem valószerű, mert olyan mértékű és sokkoló volt a tagadás – különösen a robbanás éjszakáján, amit az első epizód mutatott be.

Egyszerűen muszáj volt olykor kevésbé agresszívan igaznak ábrázolnom a dolgokat.

Viszont sok történet igaz: az orvosoké, akik Pripjatyban dolgoztak aznap éjjel, a munkásoké az erőműnél, akik azt hitték, az épületet támadás érte. Igaz az arctalan férfiak története is, akik a radioaktív grafittal fedett tetőre mennek, és legalább egy életre való sugárterhelést kapnak kilencven másodperc alatt. A tűzoltók történetét és a tűzoltók egyik feleségének történetét is elmondtuk: Ignatyenko Ludmilla gyönyörű szavakkal beszélt férje haláláról. A tudós Valerij Legaszovot pedig végigkövetjük az útján.

– Az első részben megmutatta a robbantást, majd később a következményeit. Nagy volt a kísértés, hogy egy katasztrófafilm-típusú sztorit meséljen el, amely a robbanásban csúcsosodik ki?

– Mindenki tudja, hogy Csernobil felrobbant. Nem akartam, hogy a néző ezt várja. Csernobil iszonyatos szépsége pedig csak ezután bontakozott ki. Amikor egy atomreaktor felrobban, ott nem a robbanás maga a borzalom – hanem az utóhatás. Az emberi történetek szépsége fogott meg, ezeket egyszerre éreztem irtóztatónak, szívszorítónak, ugyanakkor felemelőnek is.

– Könnyű volt megvalósítani a forgatókönyvet?

– Az első, akivel beszéltem, Carolyn Strauss volt, akit a Trónok harca alkotóin keresztül ismertem. Elvitt az HBO-ba, ő meg hagyták, hogy írjak. Nem is mehetett volna könnyebben. Ha eszünkbe jutott egy színész – belementek. A forgatókönyvet Jared Harrisszel, Stellan Skarsgårddal és Emily Watsonnal a fejemben írtam, és valamennyien igent mondtak. A sorozat maga borzalmas és szívszaggató, de a készítés folyamata színtiszta öröm volt.

– Miért fontos ma elmesélni ezt a történetet?

– Olyan időben élünk, ahol az emberek úgy tűnik, ismét hisznek abban a káros eszmében, hogy amit igaznak akarunk gondolni, sokkal fontosabb, mint maga az igazság. Mintha az igazság viccé vált volna. Csernobil egyik legfontosabb tanulsága, hogy az igazságot nem érdekeljük.

A szovjet rendszer ebben a narratívában ázott, majd egy nap kirobbant belőle az igazság.

A történet ezért relevánsabb, mint valaha. Folytathatjuk a színlelést. Továbbra is áltathatjuk magunknak a történetekkel. Az igazságot ez nem érdekli. Meg fogja tenni, ami a dolga. Ez sötét tanulság. Csernobil gyönyörű tanulsága pedig szerintem az, hogy az emberek még a katasztrófa idején is a legnemesebb és legemlékezetesebb tettekre képesek.

A sorozat megtekinthető az HBO GO kínálatában.

Szeretlek Magyarország

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...
[sg_popup id="3" event="onload"][/sg_popup] [sg_popup id="1" event="onload"][/sg_popup] [sg_popup id=4] [sg_popup id="4" event="onload"][/sg_popup]