2019-05-15

Kárpátalján betiltották a magyar nyelvet! Porosenko aláírta a magyarellenes nyelvtörvényt

A Facebook cenzúrázza a jobboldali híreket! Egy MEGOSZTÁSSAL Te is segíthetsz ezt megváltoztatni!

Petro Porosenko leköszönő elnök aláírta szerdán az ukrán nyelvtörvényt, amely ellen többször tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát.

Porosenko az aláíráskor ismételten azt állította, hogy az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvény „semmilyen formában nem sért más nyelveket”. Reményét fejezte ki, hogy Volodimir Zelenszkij megválasztott elnök hivatalba lépése után az új ukrán vezetés – miután elemezte a jogszabályt – a gyakorlatban is alkalmazni fogja a törvénybe foglalt normákat.

Mindez egy nappal az után, hogy Andrij Parubij házelnök is kézjegyével látta el a törvényt az után, hogy a parlament elvetette mind a négy előterjesztést, amely a jogszabály visszavonására irányult.

Az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvényt a parlament április 25-én fogadta el. A jogszabállyal szemben hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. A törvény ugyanis a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást, bírságot, a nemzeti szimbólumok meggyalázása esetén akár börtönbüntetést is kilátásba helyez.

Petro Porosenko leköszönő elnök pedig már korábban kijelentette, hogy még távozása előtt aláírja a kisebbségek nyelvhasználatát súlyosan csorbító törvényt. Ugyanakkor az április végi elnökválasztást megnyerő Volodimir Zelenszkij nemtetszését fejezte ki a nyelvtörvénnyel szemben.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke korábban úgy nyilatkozott, a törvény tervezete elfogadhatatlan, mert felszámolná a kisebbségek valamennyi eddig élvezett nyelvi jogát.

Origo nyomán

 

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...