2019-11-28

Karácsony Gergely nagyot tévedett a budapesti egészségügy állapotával kapcsolatban

A Facebook cenzúrázza a jobboldali híreket! Egy MEGOSZTÁSSAL Te is segíthetsz ezt megváltoztatni!

Összesen 43 CT-berendezés működik ma Budapesten, vagyis majdnem minden kerületre két ilyen eszköz jut – reagált a radiológusok szakportálja arra, hogy Karácsony Gergely szerint minden kerületbe kell CT.

Azonban, mint írták, nem is a gépek száma a legfontosabb, hanem az, hogy mennyi vizsgálatot végeznek el rajtuk és van-e elég szakorvos.

Az adatok szerint a főváros 1,75 milliós lakosságából 1,2 millió olyan kerületben lakik, ahol több CT is van, de a többi 550 ezer embernek is könnyen elérhető a vizsgálat, írja a Magyar Nemzet.

Az elmúlt évtizedben a CT- és MR-berendezések száma megduplázódott – olvasható a Radiológia.hu szakportál tegnap megjelent cikkében.

Mióta Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy minden kerületbe kellene egy CT-berendezés, ismét fellángolt a vita a fővárosi egészségügyi ellátásról.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

Alapvetően nem a CT-berendezések száma, sokkal inkább az elvégzett vizsgálatok mennyisége határozza meg egy egészségügyi rendszer teljesítményét. Azonban senki nem ismeri a számokat

– írta Zöldi Péter közgazdász, egészségügyi menedzser a portálon, amely a radiológus szakorvosok közreműködésével 2010 óta gyűjti az adatokat.

Egy CT-berendezéssel egyaránt lehet naponta öt vagy ötven vizsgálatot végezni.

Míg Nyugat-Európában egy CT-berendezésen átlagosan hatezer vizsgálatot végeznek évente, Magyarországon ez a szám meghaladhatja a tízezret.

A Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő adatai szerint egyébként Budapesten végzik el az összes CT-vizsgálat harmadát, közel 300 ezer vizsgálatot – tájékoztatott Zöldi Péter.

A radiológusok beszámolója szerint amikor a múlt csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy Budapesten 27 CT-berendezés van, akkor alábecsülte a jelenlegi helyzetet, ugyanis valójában 43 CT-berendezés működik – tájékoztattak. A 43 CT-berendezés a 23 kerületből 13-ban működik.

A szakportál szerint a magyar radiológia hiánya nem a CT-k, inkább a szakdolgozók terén tapasztalható, ám az elmúlt napokban több egyetem tartott radiológusi szakvizsgát, így a radio­lógus szakorvosok száma közel harminc fővel nőtt. – Nekik olyan jövedelmi lehetőségeik vannak, hogy nagy magabiztossággal állítható: nem fogják elhagyni a magyar egészségügyet – hangsúlyozta a szakportál.

Forrás: Magyar Nemzet

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...
[sg_popup id="3" event="onload"][/sg_popup] [sg_popup id="1" event="onload"][/sg_popup] [sg_popup id=4] [sg_popup id="4" event="onload"][/sg_popup]