2018-11-07

Így kell ezt csinálni! Megölték a titkosszolgálatok a párizsi terrortámadás kitervelőit

A Facebook cenzúrázza a jobboldali híreket! Egy MEGOSZTÁSSAL Te is segíthetsz ezt megváltoztatni!

A három évvel ezelőtti, százharminc halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozat valamennyi kitervelőjével és megrendelőjével végeztek a nyugati titkosszolgálatok. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet hét magas rangú vezetőjét 2016 és 2017 között célzott drónos támadásokkal ölték meg az amerikai és a francia erők – állítja Matthieu Suc, a Mediapart francia tényfeltáró portál újságírója.

Az oknyomozó újságírónak a héten jelent meg Les espions de la terreur, A terror kémei című kötete, amelyből kiderül, hogy a párizsi merényletsorozatot megrendelő terrorsejt a CIA csoportjainak mintájára működött.  Közülük mindet megölték 2016 és 2017 között a nemzetközi erők, egyesével, célzott drónos támadásokkal. A csapásokat elsősorban az amerikaiak végezték, időnként a francia titkosszolgálatok segítségével– mondta az újságíró szerdán az Europe1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban. A terroristák kivégzését a szerző szerint Francois Hollande előző francia államfő rendelte el, a francia titkosszolgálatok az ő utasítására adták át az információkat az amerikai hadseregnek.  A párizsi terrortámadások kitervelői elleni csapásokat a francia kormány nem hozta nyilvánosságra. Matthieu Suc szerint ennek két oka van: az egyik az, hogy a franciák nem ismerik el, ha embereket ölnek meg. Csoportok, vagy helyszínek ellen támadást indítani háborús cselekmény, egyénre célozni viszont gyilkosság – hangsúlyozta az újságíró.  A másik ok szerinte az, hogy nehéz megerősíteni, hogy a célszemélyek meghaltak.

Matthieu Suc a kötetben kifejti, hogy az Iszlám Állam stratégiáját a párizsi merényletsorozat kitervelésekor a titkosszolgálatok kijátszására építette. A terrorszervezet tisztában volt azzal, hogy a nyugati titkosszolgálatok számos részlettel rendelkeznek a szándékaikról, de azokat nem képesek összerakni, s ezt használták ki a dzsihadisták.  Az Iszlám Állam szándékosan elárasztotta az interneten információkkal a nyugati titkosszolgálatokat, mégpedig a gazdaságilag recesszióban lévő országokét, mert azoknak kevesebb pénzük volt arra, hogy beruházzanak a szakszolgálataik fejlesztésébe, majd kisebb merényleteket terveltek ki, mielőtt a legjelentősebbet végrehajtották – vélekedett az újságíró.

Matthieu Suc szerint a francia titkosszolgálatok gyorsan reagáltak és tanultak a korábbi hibáikból. Igen, a szolgálatok fejlődtek, úgy gondolom, hogy egy november 13-i merénylet, az Iszlám Állam kiképzett katonáiból álló kommandóval többé nem lehetséges – mondta az újságíró. Két veszély azonban továbbra is létezik, az Iszlám Állam két éve újabb illegális bevándorlókat küldött, akik valahol Európában tartózkodnak. Tudjuk, hogy nem nagyon tudnak fegyverhez jutni, de azt nem tudjuk, hol vannak – tette hozzá. A másik veszélyt szerinte azok az európai radikális iszlamisták jelentik, akiknek nem sikerült eljutniuk Szíriába vagy Irakba harcolni, s jelenleg a titkosszolgálatok elsősorban miattuk aggódnak.

MTI, PS nyomán

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...