2019-07-11

Börtön jár az ukránoknál, ha valaki tagadja, hogy a Krím és a Donbassz Ukrajnához tartozik

A Facebook cenzúrázza a jobboldali híreket! Egy MEGOSZTÁSSAL Te is segíthetsz ezt megváltoztatni!

Az ukrán Legfelsőbb Radában (parlament) tárgykörbe vették azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében szabadságvesztéssel lesz majd büntethető, ha valaki nem ismeri el ukránnak a Kijev által nem ellenőrzött olyan területeket, mint a Donbassz, vagy a Krím. Erről július 10-én jelentett a «RIA Novosztyi» hírügynökség, hivatkozva a parlament által kiadott magyarázó feljegyzésre.

Miként az a hírügynökség közleményében áll: „A tervezet pontosítani javasolja az ukrán Büntető Törvénykönyv 110. cikkelyében foglalt meghatározást. E meghatározásban arról esik szó, ha valaki «előre megfontolt szándékkal nem ismeri el Ukrajna területéhez tartozónak a Krími Autonóm Köztársaságot, Szevasztopol városát, Donyeck és Luganszk megye egyes körzeteit, városait, településeit és falvait».

A szóban forgó okirat pontosítja: ezzel a kiegészítéssel az említett cikkely első bekezdését javasolják kibővíteni. Az ukrán Btk. 110. cikkelye egyébként az ilyen esetekben három évig terjedhető szabadságvesztésről rendelkezik. A törvénytervezet szerzői: Andrej Parubij, a parlament elnöke, továbbá Viktorija Szjumar és Marija Ionova képviselő.

A Krím 2014 márciusában, egy olyan népszavazás nyomán csatlakozott Oroszországhoz, amelynek során a régió lakosságának abszolút többsége az Oroszországgal való újraegyesülésre szavazott. És noha a népszavazás rendje mindenben megfelelt a nemzetközi normáknak, Ukrajna és egy sor más ország nem ismeri el a Krím népe által kinyilvánított akaratot.

A Donbasszban 2014 óta folytatódik a konfliktus. Az Ukrajnában végbement államcsínyt követően a régió lakosai nem fogadták el az új hatalmat, és kikiáltották a Donyecki és a Luganszki Népköztársaságot. Ennek nyomán Kijev katonai hadműveletet indított a Donbassz egyoldalúan kikiáltott népköztársaságai ellen.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

2014-ben Petró Porosenkó, aki akkor betöltötte Ukrajna elnökének a posztját, aláírta azt a rendeletet, amely gazdasági és szociális blokádot vezetett be a Donbassz ellen. Kijev a régió általa nem ellenőrzött területei számára beszüntette a költségvetési kifizetéseket, a banki szolgáltatásokat, és leállította a vasúti személyforgalmat.

2016-ban az ukrán nacionalisták meghirdették a Donbassz elleni szállítási blokádot. A következő év márciusában az ukrán nemzetbiztonsági tanács támogatta és legalizálta a nacionalistáknak ezt a lépését. (1)

Megjegyzés:

(1) A szélsőséges nacionalisták ezzel nem kevés kárt okoztak saját államuknak is. Leállásokkal is tarkított fennakadások keletkeztek az energiaellátásban, a fűtésben – és a hőenergiát igénylő termelésben is. Az erőművek működése hagyományosan a Donbassz nemzetközi mércékkel mérve is kiváló minőségű antracitjára (igen magas kalóriaértékű feketeszenére) épült. Ukrajna más beszerzési forrásokkal próbálkozott – ám a nemritkán a világ túlsó végéről (USA, Dél-Afrika) importált méregdrága, jóval gyengébb minőségű szén újabb problémákat okozott, mégpedig az erőművi berendezésekben. A problémát részben úgy oldották és oldják meg, hogy Oroszország felvásárolja a Donbassz szenét – amit aztán, felárral, továbbít Ukrajnának. A Donbassz némely korrupt tisztségviselői is szemet hunynak az Ukrajnába csempészett, nem elhanyagolható mennyiségű szén fölött.

New Front

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...