2020-01-04

Akár 15 év börtön is várhat Salvinire

A Facebook cenzúrázza a jobboldali híreket! Egy MEGOSZTÁSSAL Te is segíthetsz ezt megváltoztatni!

A jobboldali Liga vezetőjével, Matteo Salvinivel szemben a szicíliai Siracusa ügyészsége kezdeményezett eljárást, mivel – az akkor belügyminiszterként tevékenykedő – Salvini tavaly júniusban a partiőrséggel visszatartott egy migránsokat szállító hajót, s megtagadta annak kikötését.

A belügyminiszter hivatali ideje alatt valósággal megkeserítette az embercsempészek, és az illegális migránsokat szállító (ál)civilszervezetek életét, és egyik kulcsszereplőjévé vált az Európára zúduló migráció elleni harcnak.

Tevékenységének egyik csúcspontja volt a már korábban említett júliusi eset, mikor is megtagadta 131 illegális bevándorló beengedését, amíg más európai országok nem vállalták azok befogadását.

A szicíliai ügyészség a hajón lévő migránsok személyi szabadságának korlátozása, a nemzetközi konvenciók megsértése, hivatali hatalommal való visszaélés, valamint a biztonságos kikötő indokolatlan megtagadása címén kezdeményezte az eljárást. Ezt a felsőbb szintű cataniai ügyészség elvetette, az utóbbi felett álló miniszteri bíróság viszont ezt a döntést felülbírálta, és kezdeményezte Matteo Salvini parlamenti mentelmi jogának megvonását. Ha bűnösnek találják, akár 15 év börtönt is kiszabhatnak rá.

Salvini arra számít, hogy a tárgyalásra még csak sor sem kerül, hiszen a kérdéses időszakban nem önhatalmúlag cselekedett, döntései mögött ott állt a kormánykoalíció is. Az olasz törvények ugyanis nem teszik lehetővé, hogy egy korábbi minisztert felelősségre vonjanak a hivatali ideje alatt hozott döntései miatt, kivéve, ha a parlamenti bizottság engedélyezi a nyomozást.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

A 23 fős bizottság január 20-án dönt Salvini ügyében, aki már meg is tette a szükséges lépéseket. Ügyvédjével több dokumentumot adtak át az illetékeseknek, köztük egy levelezést az egykori belügyminiszter és miniszterelnök, Giuseppe Conte között, ami szerintük egyértelműen bizonyítja, a kormány jóváhagyta döntéseit.

A migráns-kérdés kezelése nem egy önkényeskedő belügyminiszter döntése volt, hanem az olasz kormányé” – írta Salvini, hozzátéve, amit tett, azt a nemzet érdekében tette.

Egy „Gregoretti-vizsgálat” korábban is indult már Salvini ellen; 2018 augusztusában 150 illegális bevándorlót vetetett őrizetbe a partiőrséggel a Liga vezetője. Abban az ügyben a parlamenti bizottság nem engedélyezte az eljárás lefolytatását.

Ennek ellenére Matteo Salvini mégsem nyugodhat meg, mivel akkor éppen annak az Öt Csillag Mozgalomnak a támogatása eredményezte az eljárás megszüntetését, amelyik most igen bosszús az egykori belügyminiszterre, mivel az felrúgta a kormánykoalíciót.

Az Öt Csillag Mozgalom azóta a hatalom érdekében összeállt a baloldallal. A mozgalom vezetője, Luigi Di Maio pedig a múlt hónapban már úgy nyilatkozott, Salvini önhatalmúlag tette, amit tett – ezzel mintegy előre vetítve, az Öt Csillag Mozgalom feltehetőleg megszavazza az eljárás elindítását.

Az eset különösen érdekes annak fényében, hogy az utóbbi hónapok közvélemény-kutatásait torony magasan a Liga vezeti. Vajon ennek fényében a baloldali kormánykoalíció el meri indítani a vizsgálatot, aminek végén az ország legnépszerűbb pártjának a vezetőjét akár 15 év börtönre ítélhetnek egy olyan döntéséért, ami mögött ott állt a kormány, illetve a választópolgárok többsége?

Elemi.hu – (Reuters nyomán)

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...
[sg_popup id="3" event="onload"][/sg_popup] [sg_popup id="1" event="onload"][/sg_popup] [sg_popup id=4] [sg_popup id="4" event="onload"][/sg_popup]