2016-06-17

A CIA szerint az Iszlám Államnak rengeteg harcosa van nyugaton

A Facebook cenzúrázza a jobboldali híreket! Egy MEGOSZTÁSSAL Te is segíthetsz ezt megváltoztatni!

Az Iszlám Államnak jelenleg több harcosa van világszerte, mint az al-Kaidának ereje teljében – mondta csütörtökön az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága előtt John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója. Több országban csak nehézségekkel tudnak gyökeret verni.

A dzsihadista harcosok száma több tízezerre tehető – közölte John Brennan. A CIA vezetője súlyos aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Líbia egyre inkább a szélsőségesek műveleti központjává válik, szerinte öt- és nyolcezer közé tehető az IÁ harcosainak száma az országban.

Brennan arról is beszámolt, hogy Szíriában és Irakban a dzsihadista fegyveresek száma 18 és 22 ezer között lehet, ami némi csökkenést jelent a korábbi 19-25 000 létszámukhoz képest.

A CIA vezetője arról is említést tett, hogy az IÁ máshol is igyekszik megvetni a lábát, befolyást szerezni, és Líbia után a legaktívabb és legütőképesebb szervezetet Egyiptomban, a Sínai-félszigeten hozta létre, amely nem csak turistákat és külföldieket, hanem az egyiptomi kormányerőket is meg tudja támadni.

Jemenben, Afganisztánban és Pakisztánban viszont csak nehézségekkel tud gyökeret verni a terrorszervezet; előbbi esetben belső széthúzás, utóbbiban a tálibokkal való vetélkedés nehezíti a helyzetét.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

A CIA igazgatója úgy vélte, hogy az Irakban és Szíriában területeket veszítő terrorszervezet egyre inkább gerillahadviselésre áll majd át. Brennan szerint a szervezet pénzügyi forrásai is megcsappantak.

Ennek ellenére a CIA-igazgató szerint nem csökkent az IÁ csapásmérő képessége, és ahogy visszaszorul, még veszélyesebbé válhat, mert terrortámadásokkal igyekszik majd bekerülni a hírekbe, és fenntartani azt a látszatot, hogy továbbra is ura a helyzetnek.

Brennan úgy fogalmazott, hogy az IÁ továbbra is félelmetes, és rugalmasan alkalmazkodik, változatlanul igyekszik beszivárogtatni ügynökeit, hogy támadásokat hajtsanak végre a Nyugat ellen.

“Az IÁ-nak rengeteg nyugati harcosa van, akik Nyugaton is hajthatnak végre terrortámadásokat” – mondta. Az IÁ szerinte a “menekültek” közé vegyülve, de akár legális úton is bejuttathatja beszivárgóit a nyugati országokba.

A CIA igazgatója megerősítette, amit már korábban Barack Obama elnök is hangoztatott, hogy a CIA semmilyen információt nem talált, amely alátámasztaná, hogy Omar Mateen közvetlen kapcsolatban állt volna bármilyen külföldi terrorszervezettel.

Az orlandói lövöldözést a CIA vezetője förtelmes és szándékos erőszakcselekménynek, az Amerikát nemzetként meghatározó nyitottság és tolerancia elleni támadásnak nevezte.

MTI nyomán

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...